JAMB Commerce Questions and Answers 2021- Repeated Questions

Filed in JAMB News by on March 29, 2021 0 Comments

JAMB Commerce Questions and Answers 2021– Repeated Questions.

Jamb Commerce Past Questions and Answers will definitely help you is Commerce is among the subjects you are sitting for. A lot of the questions in JAMB Commerce UTME Exams are repeated questions.

JAMB Commerce Questions and Answers 2021

Apart from the JAMB CBT Software 2021 which is very vital s clearing your questions and coming out with a very outstanding result, the Past questions and answers for JAMB Commerce UTME exams is a must-have if you want to score above 250.

We have compiled the past question and answers which cover over ten years and it is systematically arranged.

For the best result, please do ensure that you follow the instructions in our guide for a maximum result.

Please mind you, this is not “JAMB Expo”, and as a matter of fact, there is nothing like “JAMB Expo”. It doesn’t exist, you will be scammed, so keep your money.

Passing JAMB is not hard if you do the right thing. SO in this article on JAMB Commerce Questions and Answers, you will be shown at least 10 Sample questions and answers which will help you on a previous of how the actual material looks like.

JAMB Commerce Questions and Answers 2021- Repeated Questions

1. The major factors that facilitate merchandising are

A. communication, advertising and banking
B. trading, warehousing and production
C. management, insurance and advertising
D. banking, insurance and transportation.

2.Production involves

A. making goods available where and when needed
B. changing the form of goods, moving and making them available as needed
C. the manufacturing of goods and provision of services
D. the assembling of all necessary parts to produce a finished product.

3. The application of division of labour should generally bring about

A. increase in the quantity of goods and services
B. increase in the variety of goods and services
C. cheapness of goods and services
D. cost efficiency in the production or goods and services,

4. The term Plc implies that the shares are available

A. to the public at the company
B. privately on the stock exchange
C. publicly on the stock exchange
D. publicly in commercial banks.

5. Which of these is both merit and demerit in partnership?

A. The number of partners
B. Its unlimited nature
C. The bearing of risk
D. The withdrawal of a major partner.

6. The measure of independence available to the individual business units that come together is the main difference between

A. vertical and horizontal integration
B. mergers and acquisitions
C. consortium and amalgamation
D. trust and cartel.

7. Government policies relating to the establishment and operations of businesses are targeted at

A. increasing the profits of business owners
B. the general improvement of the economy
C. even spread of facilities and employment
D. diversification and expansion of businesses.

8. On liquidation of a public limited liability company, the residual owners are the

A. creditors B. ordinary shareholders
C. preference shareholders
D. debenture holders.

9. Bank overdraft as a short term source of fund is

A. an overdrawn account
B. granted to a newly opened account
C. repayable after more than a year
D. a current liability.

Use the information below to answer questions 10 and 11.

Amina Enterprises Balance Sheet as at 30/3/99

 

Liabilities:

Share capital

N

400,000

Assets:

Land

N

200,000

Reserve fund 200,000 Buildings 150,000
Creditors 110,000 Machinery 200000
Bills payable 50000 Implements 20,000
Undistributed

profits

 

45,000

 

Office fittings

 

5,000

Wages due 5,000 Raw materials 100,000
    Finished goods 50,000
    Debtors 20,000
    Bills receivable 15000
    Cash at bank 45,000
    Cash at hand 5,000

10. What is the total fixed capital? A. N550,000 B. N570,000 C. N 575,000 D. N 675,000.

11. Determine the circulating capital A. N 250,000 B. N 245,000 C. N 235,000 D. N 225,000

12. The share capital value that forms part of the balance sheet total is the

A. paid-up share capital
B. called-up share capital
C. authorized share capital
D. issued share capital

13. The main factors militating against the rapid growth of trade in Nigeria are

A. inadequate transportation network and huge capital outlay
B. Jack of motivation and government attitude towards trade
C. lack of good transportation network and insecurity of investments.
D. Huge capital outlay and government attitude to trade.

14. The current trends in retailing competition in Nigeria are

A. advertising and sales promotion strategies
B. branding, enterprising and differentiation of
goods and services
C. self-service, after-sales services and branding strategies
D. after-sales services and sales promotion strategies.

15. The function of a merchant wholesaler is to

A. buy in bulk, store and sell to retailers as desired
B. possess title to the goods, store and sell to retailers
C. bring buyers and sellers together
D.find markets for producers’ finished goods.

16. An invoice can be described as a

A. contractual agreement for the sale of goods
B. document specifying quantity, description, prices and total value of purchases
C. receipt containing necessary information about the goods
D. letter specifying the contractual sales of goods between two parties.

17. Ocean liners are subdivided into

A. passenger liners and cargo liners
B. coastal liners and cargo liners
C. cargo liners and tramp liners
D. passenger liners and tramp liners.

18. Tourists with no fixed address in a town may receive their letters from the post office through a

A. recorded delivery B. poste restante
C. parcel post D. postmaster.

19. The insurance principle that requires full disclosure of information on the insured is known as

A. indemnity B. uberrimae fidei
C. subrogation D. caveat emptor.

20. Mr. Olatunde took up a fire insurance on a property valued at N1000 and the amount insured is N 800. The property caught fire causing a loss of N400. If the insurance was taken with the clause ‘with average’, what is the amount to be paid by the insurance company?
Customer

A. N320 B. N420 C. N460 D. N560.

Answers

1C 2B 3A 4C 5C 6D 7B 8A 9A 10A
11D 12A 13D 14C 15B 16B 17D 18D 19B

How to get JAMB Commerce Past Questions and Answers in PDF

Getting the material will not be hard if you follow the instructions below;

To download the material, you will need to pay a sum of 2000 naira only (The cost of the past question is 2000 naira) into the following account;

Account Details

  • Account Name: ETUK, OTO-OBONG EMMANUEL
  • Account Number: 0318379097
  • Bank: GTBANK.

After Payment, send the following;

Please all for all inquiries, call or send a direct message on WhatsApp to 07063986527.

How to Score Very High on JAMB UTME Exams 2021- Top Secrets

There are top secrets that can help you ace out any examination. These secrets can be applied to any examination including the JAMB UTME Examination especially Commerce questions. Now, you will need to follow these tips and thank me later.

Bonus Tip One: Ensure to Use Past Questions and Answers to Study– Do you really desire to pass your JAMB UTME examination effortlessly? Then do not neglect the use of Past questions and answers in any exams you write especially examinations like the JAMB UTME examination which often repeat questions. The essence of past questions is not really about the repetition of questions, but studying and understanding the pattern in which questions are set. They are times only limited questions will be repeated, and in such scenarios, you will use the ideas generated in the past materials you studied to tackle new questions.

Bonus Tip Two: Use Recommended Textbook– You want to pass your examination and you are studying out of context? You are seriously wasting your effort. The truth is questions are not hijacked from Pluto or mars, questions are set from materials recommended. So make sure to go through the recommended materials.

Bonus Tips Three: Look through the JAMB Syllabus and Brochure- Going through the syllabus and brochure is to ensure that you understand the scheme of things. Don’t go into the JAMB CBT examination hall ignorant of the very essentials things that might disqualify you from making it.

Bonus Tip Four: Revise All You Studied the Day before the Exams– There is something that revision does to you, it sharpens your memory. The reason is that revision is done under stress, and in psychology, there is what is termed as “positive stress”, and the kind of stress you experience during this period is a positive kind of stress, it keeps your brain alert.

Bonus Tip Four: Pray, Hope, and belief- You can only do your best, and leave the rest for providence. Do not work as if it depends on your strength. Your life depends on God, so always make sure you go back to him for help and guidance. It surely helps and I am living proof!

In conclusion, getting the JAMB Commerce Questions and Answers from us is the surest thing to do if you really want to score very high in this year’s JAMB exams. Good luck to you in your forthcoming examination!

If You Want More Information, please subscribe to our email list and leave a comment with your number below, also Follow us on FacebookTwitter, and Linkedin

Enter your email to get free updates on Past Questions.

Enter your email address:

Delivered by PASTQUESTIONPDF

Subscription By Email

Tags: ,

About the Author ()

Past Question Pdf is an Online Educational portal created on the 5th of August 2020 to cater to the need of students and job seekers. Our website is a top-notch educational resource center with over 10000 past questions and answers on Post UTME, Recruitment, JAMB, WAEC, NECO, BECE, NCEE, GMAT, SAT, TOEFL, NABTEB, NPOWER, School of Nursing, Scholarship, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: